Izabrani tekstovi

Moguća odstupanja od pravilnog razvoja i saveti

Data/Images/sf_mogucaodstupanja.jpgU našoj populaciji je veliki procenat ljudi sa takozvanim visokim risom.

Visoki ris, odnosno, izdubljeno stopalo kod koga se jasno vidi unutrašnji svod može se uočiti već kod novorođenčeta. Najčešće u porodici te dece ima odraslih članova sa istim oblikom stopala koji, u najvećem broju slučajeva, pored problema sa nalaženjem odgovarajućih cipela nemaju druge tegobe.

U slučaju ovog, uslovno rečeno, deformiteta neophodno je posavetovati se sa fizijatrom ili dečjim hirurgom - ortopedom koji će proceniti da li je potrebno da se sprovedu odgovarajuće vežbe ili je dovoljno samo praćenje razvoja stopala kod te dece.

Da bi ste pravilno odabrali cipele detetu koje ima neki deformitet stopala, neophodno je da se posavetujete sa lekarom specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije, dečjim hirurgom ili ortopedom.

Stopala sa spuštenim svodom (ravni tabani) su česta pojava u današnjoj populaciji. Ukoliko dete nema subjektivnih tegoba u smislu zamora i bolova u nogama nakon dužeg hoda, trčanja ili igranja cipele treba da imaju iste karakteristike kao i cipele za dete sa normalno razvijenim svodom uz obavezno prisutan anatomski uložak radi pravilnog raspoređivanja oslonca. Uz to poželjno je dete usmeriti na rekreativno bavljenje sportom.

U slučaju subjektivnih tegoba odluku o vrsti cipela (obične ili ortopedske) i uložaka uz obavezno sprovođenje vežbi mora da donese lekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, odnosno, dečji hirurg - ortoped.

Deca ne bi trebalo da nose papuče i klompe pre trećeg rođendana. I nakon navršene treće godine bolje je posavetovati se sa stručnim licem da li je dete, i njegovo stopalo, spremno za ovu vrstu obuće. Papuče i klompe ne obezbeđuju dovoljnu stabilnost pri hodu. Ne sme se zaboraviti da su deca u ovom uzrastu stalno "ubrzana", u pokretu, u trku, skoro da ne umeju normalno da hodaju. Zbog toga je dete dodatno opterećeno zato što mora da vodi računa da mu pri hodu, a pogotovo pri trčanju, klompe ili papuče ne spadnu sa stopala. Nedovoljna snaga mišića je razlog što deca često zabacuju noge u stranu kada nose ovu vrstu obuće, a i češće dolazi do iskretanja stopala.

Data/Images/moguca_odstupanja_02_m.jpg

Autor teksta: Mr sc. med. dr Jelena Rakić Milanović

Besplatne savete za pravilan i zdrav razvoj dečjih stopala pruža Vam dr Jelena Rakić Milanović svake prve subote u mesecu od 13 do 15 časova u Ciciban prodavnici u ulici Prote Mateje 62 u Beogradu.

Višedecenijskim istraživanjima i unapređivanjem dečijih cipela Ciciban je razvio specijalni Anatomic uložak koji savršeno odgovara dečijim stopalima. Ciciban cipele najbolje brinu o udobnosti prvih koraka Vašeg deteta.

Data/Images/moguca_odstupanja_03_m.jpg